Musiikin huumaa kesäfestareilla

Festarien historia Suomessa ei ulotu kovinkaan kauas, sillä Suomen ensimmäisenä populaarimusiikin festivaalina pidetty tapahtuma, Helsinki Folk Festival, järjestettiin vuonna 1966 silloisessa Sandvikissa viileässä kesäsäässä. Esimerkiksi Pori Jazz ja Ruisrock tekivät debyyttinsä vasta kyseisen tapahtuman jälkeen. Nykyään festareita on Suomessa lukuisia ja niiden tarjonta laajenee vuosi vuodelta. Musiikkia löytyy siis varmasti jokaisen makuun.

Monet kesän 2020 festarit ovat peruuntuneet vallitsevan pandemiatilanteen takia. Festaritunnelmaan voi kuitenkin yrittää päästä vaikka omassa olohuoneessaan: musiikki soimaan, valotikut luomaan tunnelmaa ja sopivat juomat ja snacksit kohottamaan fiilistä. On myös oiva aika tutustua Suomen festaritarjontaan ja suunnitella seuraavan kesän festarireissuja.

Suomen festaritarjonta

Pori Jazz järjestettiin vuonna 1966 Helsinki Folk Festivalin jälkeen. Pori Jazz kuuluu Euroopan suurimpiin jazzmusiikin festivaaleihin ja on yksi Suomen suosituimmista kesätapahtumista. Vaikka jazz ei olisi oma suosikkigenre, voi Pori Jazzeilla kuulla myös muiden musiikkityylien, kuten hiphopin ja rockin, edustajia.

Rakastettu Ruisrock järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1970 ja se on nauttinut suosiota alkuajoistaan lähtien. Turun Ruissalossa järjestettävässä Ruisrockissa on voinut päästä kuulemaan ja näkemään joitain maailman kuuluisimmista esiintyjistä. Kuten nimestä voi arvata, tarjonta on keskittynyt rockiin, mutta etenkin viime vuosina se on laajentunut muihinkin genreihin. Vuonna 2019 Ruisrockissa esiintyi muun muassa valovoimainen Alma, yhdysvaltalainen DJ Diplo ja rock-yhtye Apulanta.

Hiphopin ystäville selkeä valinta on Tampereella järjestettävä Blockfest, jossa niin Suomen että ulkomaiden suuret nimet ottavat lavan haltuunsa.

Suhteellisen uusi tulokas, Helsingissä järjestettävä Flow Festival, on tuonut raikkaan tuulahduksen Suomen festaritarjontaan. Flow Festival on kokonaisvaltainen kokemus, jossa pääsee musiikin lisäksi nauttimaan myös taiteesta ja muusta kulttuuritarjonnasta. Näillä festareilla ei todennäköisesti tule törmäämään esimerkiksi legendaariseen Popedaan, mutta muuten tapahtumassa on edustettuna laajasti eri genrejen edustajia, indieartisteista klubimusiikkiin.

Mikäli Pori Jazz, Ruisrock, Flow Festival tai Blockfest eivät houkuta, löytyy Suomesta kymmeniä muita festivaaleja. Festivaaleja järjestetään ympäri Suomea ja lähestulkoon kaikki musiikkigenret ovat edustettuna. Festarivierailun valintaa voi auttaa esimerkiksi artistitarjonnan selvittäminen etukäteen. Joskus kannattaa myös lähteä spontaanisti matkaan festivaaleille, joista ei tiedä aivan kaikkea – yllätys saattaa olla erittäin positiivinen!

split