Minkälaista musiikkia hautajaisiin

Hautajaisten suunnittelu tulee usein yllättäen, ja harva on siihen henkisesti valmistautunut. Kyseessä on raskas ja hankala tehtävä, jota usein vaikeuttaa samalla läpikäytävä suruprosessi. Siitä huolimatta useimmat meistä joutuvat suunnittelemaan hautajaisia, joko yksin tai muiden läheisten tai sukulaisten kanssa. Ensimmäisenä kannattaa kääntyä paikallisen hautaustoimiston puoleen saadakseen käsityksen siitä, mitä kaikkea on tehtävä ja mistä asioista päätettävä. Esimerkiksi hautaustoimisto Vantaa tarjoaa neuvoja ja apua sitä etsiville pääkaupunkiseudulla.

Netissä on paljon hyödyllistä tietoa, kuten opas ja muistilista hautajaisia suunnitteleville. Myöskään hautajaisiin liittyvää henkistä puolta ei kannata unohtaa, sillä surutyö on käytävä läpi, ja mitä paremmin läheisen kuoleman hyväksyy, sitä helpompaa elämä surun kanssa on.

Kuinka valita musiikki hautajaisiin?

Kun perusasiat hautajaisten järjestämisessä on tehty, jäljellä on vielä paljon päätöksiä itse hautajaisten tyylin suhteen. Yksi näistä päätöksista on sopivan musiikin valitseminen. Musiikilla on kenties kaikkein olennaisin osa tunnelman luomisessa, joten valinta kannattaa tehdä huolella ja harkiten. Suomessa hautajaiset on perinteisesti järjestetty kirkossa tai seurakuntatalossa, mikä luonnollisesti on vaikuttanut paljon siihen minkälaista musiikkia hautajaisissa soitetaan. Usein läheiset eivät edes itse tee valintaa vaan antavat kanttorin päättää. Siinä ei ole mitään vikaa, sillä seurakuntatyöntekijöillä on paljon kokemusta hautajaisista ja heillä on hyvä käsitys siitä, minkälainen musiikki sopii tilanteen luonteeseen ja mitä vaihtoehtoja on olemassa. Mutta yhä harvempi meistä käy kirkossa tai on uskonnollinen, joten etenkin uskonnolliset virret saattavat vaikuttaa sopimattomilta sekä vainajan muistoa ajatellen että vieraiden puolesta. Kannattaakin miettiä hautajaisten musiikkia näistä kahdesta näkökulmasta: minkälainen musiikki kuvastaa vainajan elämää, ja toisaalta mikä auttaa luomaan sellaisen tunnelman mitä kyseisiin hautajaisiin haetaan.

Musiikkityylit jotka sopivat hautajaisiin

Hautajaisissa tyypillisesti soitetaan musiikkia uruilla, mikä vaikuttaa suuresti siihen mitkä musiikkilajit tai kappaleet ovat mahdollisia. Albinonin Adagio tai Bachin Air ovat hautajaisten klassikoita, joiden kauneus vetoaa kaikkiin ja jotka saavat vieraat kyynelehtimään. Klassinen musiikki on sinänsä varma valinta, että olemme siihen tottuneet hautajaismusiikkina. Mutta kappaleiden valinnassa kannattaa myös ottaa huomioon kuka vainaja on. Kauniit suomalaiset laulut yhteislauluna voi olla osuvampi valinta. Niiden hyvä puoli on se, että voi valita laulun jonka sanat heijastavat vainajan luonnetta tai elämää. Asiantuntijat kuten hautaustoimisto Vantaa voivat antaa neuvoa myös sopivan musiikin valinnassa.

Vainajan oma musiikkimaku

Jos vainaja itse kuunteli musiikkia, erinomainen valinta on soittaa hautajaisissa joitain heidän lempikappaleitaan. Jos kyseessä on esimerkiksi rock, metalli tai hip hop, kontrasti itse hautajaisten ja musiikin välillä voi kuitenkin olla liian suuri. Silloin vainajan mielimusiikkia voi soittaa itse hautajaisia seuraavassa muistotilaisuudessa, joiden ilmapiiri on usein keveämpi ja keskittyy enemmän nimenomaan vainajan muistelemiseen. Monista musiikin alalajeista kuitenkin löytyy myös kappaleita jotka sopivat myös itse hautajaisiin. Toinen vaihtoehto itse kappaleen soittamisen sijaan on pyytää urkuria soittamaan urkuversio, jos se vain on mahdollista.

split