50-luvulla saapuivat musiikkiin muutosten tuulet

50-luvun puoliväliin tultaessa vanhat suosikit kuten Sinatra ja Patti Page tekivät tilaa myös uudenlaisille suunnannäyttäjille musiikissa. Lavojen kuumimpia tähtiä musiikkimaailmassa olivat muun muassa Little Richard, Bill Haley sekä Jerry Lee Lewis, joiden tyyli oli selkeästi rokkaavampi ja energisempi. 50-luvulla nuorisolla ja aikuisilla myös taloudellinen tilanne alkoi parantua, jonka seurauksena musiikkia alettiin kuuntelemaan kotona levyjä soittamalla.

Yhdysvalloissa elettiin aikaa, jolloin mustien ja muunrotuisten ihmisten oikeudet eivät vastanneet valkoisten oikeuksia. Tämä heijastui myös musiikkiin, johon moni turhautunut purki tuntojaan. Näin syntyivät Rhythm & Blues eli R&B sekä Rock’n’roll. Monet afrikkalaisamerikkalaiset muusikot nousivatkin pinnalle ja menestyivät varsin mukavasti, mutta osa on sitä mieltä, että monet valkoihoiset artistit suorastaan ryöväsivät musiikin itselleen. Esimerkkinä tästä on esimerkiksi se, että Patti Boone laitettiin esittämään alunperin Little Richardin kappaleena tunnettu Tutti Frutti, joka nousi listojen kärkeen, vaikka monet ovat sitä mieltä kappaleen alkuperäisversio on monin verroin parempi. Jotkut ovat kuitenkin jälkeenpäin todenneet, että musiikki myös yhdisti eri rotuja ja loi tulehtuneessa ilmapiirissä siltoja eri ihmisryhmien välille. Tämä onkin ollut musiikille hyvin ominainen piirre kautta aikojen, eikä maailma olisi läheskään samanlainen paikka kuin nykyään, ellei musiikkia olisi olemassa.

Monet 50-luvulla varttuneet muistavat vieläkin hyvin ensimmäisen kerran, kun he kuulivat rock’n’rollia. Monelle se oli suoranainen elämys ja silmät avaava hetki. Se oli aivan erilaista musiikkia kuin mihin oltiin aiemmin totuttu ja siinä oli aivan uudenlaista virtaa ja optimismia, joka teki suuren vaikutuksen ihmisiin. Oli selvää, että musiikissa oli syntynyt jotain hyvin merkittävää. 50-lukua voidaankin pitää eräänlaisena käännekohtana musiikissa, sillä sen jälkeen mikään ei musiikkimaailmassa ollut enää entisellään. Vaikka myös Sinatran kaltaisten klassisten muusikkojen musiikki on edelleen suosittua, on lähes kaikki se musiikki, mitä radiosta nykypäivänä kuulemme, on tavalla tai toisella saanut vaikutusta 50-luvulla tapahtuneesta suuresta musiikin käännekohdasta.

split