Jazz-musiikissa improvisaatiolla on suuri merkitys

Mitä jazz on?

Jazz on musiikkityyli, jossa improvisaatiolla on yleensä todella suuri rooli. Suurimmassa osassa jazz-esityksiä soittajat esittävät soolo-osuuksia, jotka keksivät sitä mukaa kun soittavat. Lienee sanomattakin selvää, että moinen vaatii äärimmäisiä taitoja sekä keskittymistä! Jazzissa on olemassa hyvin monenlaisia eri tyylisuuntia, mutta valtaosaa jazzista voidaan luonnehtia hyvin rytmikkääksi. Tyypillistä ovat niin sanotut soittosessiot, jossa yksi soitin, laulaja tai bändi soittaa jotain ja toinen soitin, laulaja tai kokonainen bändi vastaavat siihen. Joidenkin mielestä se muistuttaa jollain tapaa musiikin kautta käytävää keskustelua, kun taas jotkut kuvailevat sitä kuin tennisotteluksi. Jazz on äärimmäisen eloisaa musiikkia, jossa ilmaistaan kaikki tunteiden kirjot valtavasta kivusta ja surusta ylitsevuotavaan iloon.

Jazzin nousu juurilta musiikin huipulle

Jazz sai alkunsa Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa. Erityisesti New Orleansin seudulla Mississippi-joen suistossa kaupungin väestö oli äärettömän monikulttuurista. Afrikkalaiset, ranskalaiset, karibialaiset, italialaiset, saksalaiset, meksikolaiset, englantilaiset sekä Amerikan alkuperäisasukkaat elivät rinta rinnan ja vähitellen myös eri kulttuurien musiikkiperinteet alkoivat sekoittua keskenään. Afroamerikkalaiset musiikkiperinteet sekoittuivat muihin ja näin syntyi vähitellen jazz, jossa on elementtejä ragtimesta, marsseista, bluesista ja monesta muustakin musiikin suuntauksesta.

Alunperin jazz kehitettiin tanssittavaksi, mutta myöhemmin sitä kuunneltiin ennemminkin istualtaan. Jazz-musiikkia levytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1917, jonka jälkeen sen suosio räjähti käsiin musiikin levitessä eri puolille maata ja maailmaa. Jazzin kehityksessä etunokassa ovat olleet muun muassa sellaiset suuret muusikot kuten Louis Armstrong, Nat King Cole, Miles Davis, Thelonius Monk, Wynton Marsalis, John Coltrane, Ella Fitzgerald, Charlie Parker sekä Duke Ellington.

Jazz on vuosikymmenten aikana kasvattanut suosiotaan. Se ei välttämättä ole valtaväestön suosikkimusiikkia, mutta tietyissä piireissä sillä on vannoutunut kuuntelijakuntansa. Nykypäivänä jazz tunnetaan eri puolilla maailmaa ja jazz-muusikoita löytyy joka maasta. Jazz-musiikkifestivaalejakin järjestetään vuosittain lukemattomissa maassa ympäri maailmaa. Suomessakin järjestetään joka vuosi tapahtumia jazz-musiikin ystäville. Monet ovat varmasti kuulleet Espoossa järjestettävästä April Jazz -tapahtumasta tai Porissa järjestettävästä Pori Jazzista, mutta muita samankaltaisia festivaaleja ovat esimerkiksi Baltic Jazz, Ruskaswing, Salo Jazzfestival, Turku Jazz Festival, Tampere Jazz Happening, Keitelejazz, Kerava Jazz, Kaamosjazz, Viapori Jazz, Ylläs Jazz Blues sekä Jazz by the Sea.

Jazz antaa muusikolle mahdollisuuden tuoda esiin persoonaansa

Jazzia soitettaessa muusikot pyrkivät hakemaan itselleen omanlaisensa tyylin ja soundin, jolla muista erottuu. Tämän vuoksi esimerkiksi Miles Davis soittaa trumpettia hyvin eri tyylisesti kuin vaikkapa Louis Armstrong. Jazz-muusikoille on kunnia-asia soittaa kappaleita omalla tyylillään, joten samasta kappaleesta voi olla olemassa satoja hyvin erilaisia versioita. Jokaisen muusikon soittotyyli sekä soolo-osuudet tekevät kappaleesta erilaisen.

split